Wykonanie

Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych
steków!Tym razem chciałabym Wam zaproponować
stek z siekanej (lub grubo mielonej)
wołowiny, owinięty w plasterek
szynki parmeńskiej (lub
chudego boczku) i upieczony na grillu.Uwaga:Kupując dużą
polędwicę wołową „zgrabne”
steki daje się wykroić tylko ze środkowej części. Pozostałą cześć ja wykorzystuję właśnie na
steki siekane, szaszłyki lub na tatara .Składniki: (6
steków)około 1 kg
polędwicy wołowej drobno posiekanej lub grubo mielonej6 plasterków
szynki parmeńskiej (lub
chudego boczku)
sól i
pieprz (ja użyłam domowej
przyprawy Taco)4-5 łyżek
oliwydodatkowo:foremka do wykrawania
ciastek – okrąg o średnicy około 7 cmwykałaczki

Wykonanie:
Mięso doprawić do smaku
solą i
pieprzem (lub
przyprawą Taco) i wymieszać z 2 łyżkami
oliwy.Foremkę do
ciastek ustawić na kawałku papieru do pieczenia (lub folii aluminiowej), wypełniać dokładnie przyprawionym
mięsem, ugnieść, następnie zdjąć „obręcz” i owinąć każdy
stek dookoła
szynką (
boczkiem). Spiąć delikatnie wykałaczką.
Steki posmarować/spryskać
oliwą z obu stron i grillować po 3-4 minuty z każdej strony (dłużej/krócej – w zależności od grubości i preferowanego stopnia wypieczenia).Podawać z warzywami ugotowanymi na parze/grillowanymi i/lub dowolną
sałatką.Smacznego :)