ßßß
Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych steków!Tym razem chciałabym Wam zaproponować stek z siekanej (lub grubo mielonej) wołowiny, owinięty w plasterek szynki parmeńskiej (lub chudego boczku) i upieczony na grillu.Uwaga:Kupując dużą polędwicę wołową „zgrabne” steki daje się wykroić tylko ze środkowej części. Pozostałą cześć ja wykorzystuję właśnie na steki siekane, szaszłyki lub na tatara .Składniki: (6 steków)około 1 kg polędwicy wołowej drobno posiekanej lub grubo mielonej6 plasterków szynki parmeńskiej (lub chudego boczku)sól i pieprz (ja użyłam domowej przyprawy Taco)4-5 łyżek oliwydodatkowo:foremka do wykrawania ciastek – okrąg o średnicy około 7 cmwykałaczki
Wykonanie:Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem (lub przyprawą Taco) i wymieszać z 2 łyżkami oliwy.Foremkę do ciastek ustawić na kawałku papieru do pieczenia (lub folii aluminiowej), wypełniać dokładnie przyprawionym mięsem, ugnieść, następnie zdjąć „obręcz” i owinąć każdy stek dookoła szynką (boczkiem). Spiąć delikatnie wykałaczką.Steki posmarować/spryskać oliwą z obu stron i grillować po 3-4 minuty z każdej strony (dłużej/krócej – w zależności od grubości i preferowanego stopnia wypieczenia).Podawać z warzywami ugotowanymi na parze/grillowanymi i/lub dowolną sałatką.Smacznego :)