Wykonanie
Ponieważ zrobiłam sos chimichurri, który, podobno, najlepiej smakuje z grillowanym
mięsem, trzeba było zgrillować
steki. Grill pod chmurką u nas jeszcze zamknięty,
mięso robiłam więc na patelni grillowej. Tym razem
steki przyprawiałam zgodnie z przepisem Jamie'go Oliver'a (Dania w 30 minut)
Mięso wyszło soczyste, o lekko orientalnym smaku, a z dodatkiem zielonego, mocno
czosnkowego chimichurri naprawdę godne polecenia.
składniki2 x
stek z
antrykotu - Rib Eye Steak (ok 250g każdy)1 łyżeczka
pieprzu syczuańskiego, zmielonego w moździerzu1/2 - 1 łyżeczka
przyprawy pięć smaków
oliwasos chimichurriprzygotowanie
Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Położyć
stek na desce, posypać
solą,
pieprzem syczuańskim i
przyprawą pięć smaków. Skropić
steki oliwą i dobrze wmasować
przyprawy. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Położyć
mięso.
Stek o grubości ok 1,5cm smażyć:półkrwisty - 2 min z każdej stronyśrednio wysmażony - 3 minuty z każdej stronywysmażony - 4 minuty z każdej stronyPo usmażeniu, kiedy
steki są gotowe, należy odstawić je na 2 - 3 minuty aby odpoczęły. Po tym czasie położyć
mięso na drewnianej desce i pokroić w plastry grubości 1 cm. Podawać z sosem chimichurri Smacznego!