ßßß
Bardzo prosty, szybki, smaczny i efektowny obiad!Polędwiczki wieprzowe, a do nich, podane na ciepło grillowane połówki moreli wypełnione kremowym twarożkiem to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia :)Uwaga:)W związku z tym, że owoce zawierają fruktozę, czyli cukier, dania tego nie polecam na początkowym etapie odchudzania. (Patrz harmonogram diety .)Składniki: (4 porcje)2 średnie polędwiczki wieprzowesól i pieprzoliwa4 morele, dojrzałe ale niezbyt miękkie6-8 łyżeczek twarożku koziegokilka gałązek świeżego tymiankuoliwa
Wykonanie:Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Odstawić do lodówki na 15-30 minut.Morele umyć, przepołowić i wyjąć pestki.Polędwiczki kłaść na rozgrzany grill i piec około 6-12 minut z każdej strony. (Uwaga: Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości polędwiczek oraz stopnia wysmażenia jaki preferujemy.) Upieczone polędwiczki lekko się „skurczą” i „stwardnieją”.Na 5 minut przed końcem pieczenia polędwiczek, obok mięsa ułożyć spryskane oliwą połówki moreli, przecięciem do dołu. Piec 2-4 minuty, obrócić, do każdej „łódeczki” nałożyć łyżeczkę twarożku i piec kolejne 2-3 minuty.Upieczone polędwiczki ułożyć na półmisku i obłożyć dookoła morelami. Każdą morelkę udekorować listkami świeżego tymianku.Smacznego :)