Wykonanie
Ten przepis to absolutne zaprzeczenie „pasztetowych stereotypów” ;)Pyszny, wyrazisty w smaku, a do tego łatwy i mało pracochłonny!!!Uwaga:)Pasztet przygotowuje się dwu-etapowo:I – pieczenie
mięsaII – mielenie
mięsa i pieczenie pasztetu.
Połowę mięsa (3
filety z piersi kaczki) po upieczeniu podałam na obiado-kolację, resztę (3 kolejne filety) następnego dnia zmieliłam i upiekłam z nich pasztet. Dzięki temu miałam zarówno pyszny obiad jak i wspaniałą przekąskę na śniadanie :)Polecam taką metodę dla zaoszczędzenia sobie czasu spędzanego w kuchni ;)Jeśli chodzi o sam pasztet,
bułkę tartą zastąpiłam namoczonymi
otrębami, tak jak doradziła mi jedna z Czytelniczek LS. (Jolu, dziękuję!)
Składniki : (foremka 10×20 cm)3
filety z piersi kaczki (u mnie po rozmrożeniu 400 g)2 łyżeczki
majeranku2 łyżki
rodzyneksól i
pieprzworek do pieczenia (lub naczynie żaroodporne z przykrywką)1/2 szklanki
otrębów owsianych1
jajkoWykonanie :
Filety z kaczki oprószyć
solą,
pieprzem i
majerankiem. Na dno
torebki do pieczenia włożyć
rodzynki, a następnie
filety z kaczki. Torebkę dokładnie zamknąć i umieścić w większym naczyniu żaroodpornym (dla zabezpieczenia). Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Pozostawić w piekarniku (cały czas w zamkniętej torebce!) do ostygnięcia.Sos wraz z tłuszczem i
rodzynkami zlać do miski (powinno być około 250 ml). Dodać
otręby owsiane i pozostawić aż namiękną.Z filetów zdjąć skórę (nie będzie potrzebna), a
mięso zmielić. Połączyć z
otrębami (wraz z sosem w którym się moczyły i
rodzynkami), dodać całe
jajko i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć masę
pasztetową, ugnieść i wyrównać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Kroić po całkowitym wystudzeniu.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Sałatka z
cykorią i gorącym
kurczakiemSałatka jarzynowa i
mleczny majonezKurczak pieczony z
kaszą i
owocami