Wykonanie
Danie w sam raz na mniejszego głoda, jako alternatywa zwykłych kotletów. Doskonałe jako samodzielny posiłek lub dodatek do wszelkich
kasz.Mogą być podane również jako przystawka różnymi sosami, doskonale pasuje tutaj
pomidorowy.
Składniki:- 300 g
kapusty kiszonej- 3 ugotowane
ziemniaki- garść
otrębów owsianych-
jajko-
majeranek,
słodka papryka,
sól,
pieprz,
koperekKapustę drobniutko kroimy.
Ziemniaki rozgniatamy na papkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Konsystencja ma być zbita ale klejąca. Jeśli nie osiągnęliśmy pożądanej konsystencji to albo dodajemy
jajko (jeśli za gęste), albo dosypujemy
otrąb (jeśli za rzadkie).Z masy formujemy kotleciki i układamy na papierze do pieczenia. Na wierz posypujemy
ziarnami słonecznika.Kotleciki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy z
kaszą np. jaglaną,
mięsem lub z samymi warzywami.SMACZNEGO!!!