ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z CYKORII, JABŁEK I SERA PLEŚNIOWEGO

SAŁATKA Z CYKORII, JABŁEK I SERA PLEŚNIOWEGO

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka idealnie komponuje się z pieczonym drobiem.
Wspaniałe połączenie chrupiącej cykorii, kwaśnego jabłka, słodkich rodzynek i słonego sosu z sera pleśniowego.
Składniki:
4 główki zielonej cykorii
1 średnie jabłko
1 łyżka rodzynek
1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)
sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1-2 łyżki pokrojonego/pokruszonego sera pleśniowego (np. rokpol, roquefort, gorgonzola…)
biały pieprz – do smaku
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia. Gdy zmiękną i wystygną odcedzić.
Cykorie przekroić na ćwiartki, wykroić „głąby” (aby pozbyć się głównego źródła goryczy) i drobno poszatkować. Wymieszać z jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę, rodzynkami i ewentualnie posiekanymi orzechami.
Składniki sosu wymieszać i dodatkowo zmiksować, dla uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku białym pieprzem.
Uwaga: Sałatka powinna być przygotowywana „w ostatniej” chwili, aby była „chrupiąca” i jabłka nie ściemniały.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/11/07/salatka-z-cykroii-jablek-i-sera-plesniowego