Ta sałatka idealnie komponuje się z pieczonym drobiem.Wspaniałe połączenie chrupiącej cykorii, kwaśnego jabłka, słodkich rodzynek i słonego sosu z sera pleśniowego.Składniki:4 główki zielonej cykorii1 średnie jabłko1 łyżka rodzynek1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)sos:2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu1-2 łyżki pokrojonego/pokruszonego sera pleśniowego (np. rokpol, roquefort, gorgonzola…)biały pieprz – do smakuWykonanie:Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia. Gdy zmiękną i wystygną odcedzić.Cykorie przekroić na ćwiartki, wykroić „głąby” (aby pozbyć się głównego źródła goryczy) i drobno poszatkować. Wymieszać z jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę, rodzynkami i ewentualnie posiekanymi orzechami.Składniki sosu wymieszać i dodatkowo zmiksować, dla uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku białym pieprzem.Uwaga: Sałatka powinna być przygotowywana „w ostatniej” chwili, aby była „chrupiąca” i jabłka nie ściemniały.Smacznego :)