Wykonanie

Dla mnie w tartach najsmaczniejsze jest zawsze „wypełnienie”…Tak narodził się dzisiejszy deser.
Owocowo-kremowy i baaardzo smaczny, a do tego gotowy w przysłowiowym „oka mgnieniu” ;)Gorąco polecam :)Inspiracją był ten przepis.Składniki : (6 sztuk)3 duże
brzoskwinie lub 12-18
śliwek (ewentualnie mieszanka obu)1/2 szklanki
śmietany kremówki1 duże
jajko2 łyżki
syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)1 łyżka
mąki pszennej (np. luksusowej)1-2 łyżki
orzeszków piniowych lub
płatków migdałowych (opcjonalnie)6 żaroodpornych, płaskich naczynek do zapiekania**Według tego przepisu można także przygotować jedną dużą „tartę”. Po upieczeniu, poszczególne porcje nakładamy po prostu łyżką.

Wykonanie :Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Z
owoców usunąć pestki i pokroić na ósemki. Foremki posmarować odrobiną delikatnej
oliwy i ułożyć w nich
owoce (tak aby przykryły całe dno).
Śmietanę,
jajko,
syrop z agawy i
mąkę ubijać aż powstanie jednolity sos. Zalać nim
owoce, posypać orzeszkami piniowymi (lub
płatkami migdałowymi) i wstawić do piekarnika. Piec około 25-30 minut, aż do czasu gdy masa jajeczna się zetnie i lekko zarumieni.Podawać na gorąco lub na zimno.Smacznego :)