Wykonanie
Zupa z
cebulą w roli głównej, ale trochę inna od prezentowanej wcześniej wersji francuskiej.Wyróżnia ją wspaniały smak, łatwość przygotowania i to, że w zasadzie „robi się sama” ;)Przygotowana na podstawie tego przepisu.Uwaga:)Tak jak w przypadku większości zup, gorąco polecam ugotowanie większej ilości i zawekowanie „na zaś” :) Wiem, że wiele osób zaczęło stosować tę metodę i baaardzo ją sobie chwalą!Składniki:6 dużych
cebul4 łyżki
oliwy1 litr wywaru/rosołu1 łyżka
musztardy gruboziarnistej1 łyżka
sosu sojowegosól i
pieprzdodatkowo:
natka pietruszki – drobno posiekana
ser kozi pokrojony w kostkęWykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka (lub plasterki). Oprószyć
solą i
pieprzem oraz wymieszać z
oliwą. Rozłożyć równomiernie w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 190-200 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie zamieszać. (Uwaga: Na koniec pieczenia
cebula ma być miękka i złocisto-brązowa, ale nie spalona!)Upieczoną
cebulę przełożyć do garnka i zalać
wywarem. Dodać
musztardę oraz
sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10-15 minut. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem (i ewentualnie dodać przegotowaną
wodę jeśli zupa jest zbyt esencjonalna).Podawać z
serem kozim pokrojonym w kostkę i posiekaną
natką pietruszki.Smacznego:)