ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z PIECZONEJ CEBULI

ZUPA Z PIECZONEJ CEBULI

nazwa

Wykonanie

Zupa z cebulą w roli głównej, ale trochę inna od prezentowanej wcześniej wersji francuskiej.
Wyróżnia ją wspaniały smak, łatwość przygotowania i to, że w zasadzie „robi się sama” ;)
Przygotowana na podstawie tego przepisu.
Uwaga:)
Tak jak w przypadku większości zup, gorąco polecam ugotowanie większej ilości i zawekowanie „na zaś” :) Wiem, że wiele osób zaczęło stosować tę metodę i baaardzo ją sobie chwalą!
Składniki:
6 dużych cebul
4 łyżki oliwy
1 litr wywaru/rosołu
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
dodatkowo:
natka pietruszki – drobno posiekana
ser kozi pokrojony w kostkę
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka (lub plasterki). Oprószyć solą i pieprzem oraz wymieszać z oliwą. Rozłożyć równomiernie w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 190-200 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie zamieszać. (Uwaga: Na koniec pieczenia cebula ma być miękka i złocisto-brązowa, ale nie spalona!)
Upieczoną cebulę przełożyć do garnka i zalać wywarem. Dodać musztardę oraz sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem (i ewentualnie dodać przegotowaną wodę jeśli zupa jest zbyt esencjonalna).
Podawać z serem kozim pokrojonym w kostkę i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/24/zupa-z-pieczonej-cebuli