ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI RAZOWE

NALEŚNIKI RAZOWE

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję wspaniałe naleśniki razowe (przepis pochodzi stąd) z twarożkiem i owocami sezonowymi.
Dodatek mąki razowej sprawia, że ich smak jest bardziej wyrazisty. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom naleśników, a jest nas z pewnością baaardzo wielu :)
Uwaga:)
Jeśli nie wykorzystamy wszystkich naleśników od razu, nadmiar możemy zamrozić. Radzę zamrażać naleśniki bez nadzienia i rozmrażać je w lodówce, np. przez całą noc.
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
200 ml mleka
ok 200 ml wody
szczypta soli
2 duże jajka albo 3 małe
olej
dodatkowo:
chudy twarożek
syrop z agawy (lub fruktoza)
owoce sezonowe
gorzka czekolada (rozpuszczona z dodatkiem odrobiny mleka)
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce wymieszać żółtka z mlekiem. Wlać 3 łyżki oleju. Wsypać oba rodzaje mąki. Ubijać mikserem dodając stopniowo wodę, do czasu aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolać jeszcze trochę wody. Odstawić na 15-30 minut.
Z ciasta usmażyć cienkie placki. (W związku z tym, że ciasto jest z dodatkiem oleju, naleśniki można smażyć na suchej patelni.)
Uwaga: zanim zaczniemy smażyć patelnia musi być mocno rozgrzana, w przeciwnym razie naleśniki będą się przyklejały do dna i trudno je będzie przewracać!
Przygotować nadzienie. Twarożek dosłodzić do smaku syropem z agawy. Każdy naleśnik smarować cienką warstwą twarożku. Zwijać w rulon.
Podawać na zimno lub przyrumienione na patelni wraz z owocami sezonowymi. Dodatkowo można każdy naleśnik polać roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/07/31/nalesniki-razowe