Wykonanie

Dzisiaj proponuję wspaniałe naleśniki
razowe (przepis pochodzi stąd) z
twarożkiem i
owocami sezonowymi.Dodatek
mąki razowej sprawia, że ich smak jest bardziej wyrazisty. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom naleśników, a jest nas z pewnością baaardzo wielu :)Uwaga:)Jeśli nie wykorzystamy wszystkich naleśników od razu, nadmiar możemy zamrozić. Radzę zamrażać naleśniki bez nadzienia i rozmrażać je w lodówce, np. przez całą noc.Składniki:200 g
mąki pszennej100 g
mąki pszennej razowej200 ml
mlekaok 200 ml
wodyszczypta
soli2 duże
jajka albo 3 małe
olejdodatkowo:
chudy twarożeksyrop z agawy (lub fruktoza)
owoce sezonowe
gorzka czekolada (rozpuszczona z dodatkiem odrobiny
mleka)Wykonanie:Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka z dodatkiem szczypty
soli ubić na sztywną pianę.W drugiej misce wymieszać
żółtka z
mlekiem. Wlać 3 łyżki
oleju. Wsypać oba rodzaje
mąki. Ubijać mikserem dodając stopniowo
wodę, do czasu aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej
śmietany.Dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolać jeszcze trochę
wody. Odstawić na 15-30 minut.Z ciasta usmażyć cienkie placki. (W związku z tym, że ciasto jest z dodatkiem
oleju, naleśniki można smażyć na suchej patelni.)Uwaga: zanim zaczniemy smażyć patelnia musi być mocno rozgrzana, w przeciwnym razie naleśniki będą się przyklejały do dna i trudno je będzie przewracać!Przygotować nadzienie.
Twarożek dosłodzić do smaku
syropem z agawy. Każdy naleśnik smarować cienką warstwą
twarożku. Zwijać w rulon.Podawać na zimno lub przyrumienione na patelni wraz z
owocami sezonowymi. Dodatkowo można każdy naleśnik polać roztopioną
gorzką czekoladą.Smacznego:)