ßßß Cookit - przepis na Prosty gulasz

Prosty gulasz

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego wieprzowego
2 średniej wielkości cebule
1 łyżka smalcu
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu zielonego
2 łyżki przyprawy do gulaszu Kamis
1 opakowanie sosu pieczeniowego jasnego Winiary
2 łyżki wody z ogórków kiszonych własnej roboty
sól i pieprz dla poprawienia smaku
Cebule pokroić w piórka. Smalec rozgrzać na dużej patelni, na rozgrzany wrzucić pokrojone w kostkę mięso gulaszowe,listki laurowe, ziele angielskie, pieprz zielony oraz przyprawę Kamis, wszystko wymieszać i mięso lekko zrumienić, dorzucić pokrojoną cebulę, wszystko razem smażyć by cebula się również zrumieniła. Do mięsa dolać ok 1 szklanki wody, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywą i dusić mięso ok 1 godziny lub do czasu aż będzie miękkie. W garnuszku rozmieszać sos Winiary w 1/2 szklanki wody, dolać 2 łyżki sosu z duszonego mięsa i taką mieszankę dodać do mięsa z sosem na patelni. Na końcu dolać wodę z ogórków, która podkresli smak, i doprawić w razie konieczności solą i pieprzem, chwile jeszcze gotować. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego:)
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2013/10/prosty-gulasz.html