Wykonanie
Składniki:1 kg
mięsa gulaszowego wieprzowego2 średniej wielkości
cebule1 łyżka
smalcu3
listki laurowe3 ziarenka
ziela angielskiego3 ziarenka
pieprzu zielonego2 łyżki
przyprawy do gulaszu Kamis1 opakowanie
sosu pieczeniowego jasnego Winiary2 łyżki
wody z
ogórków kiszonych własnej roboty
sól i
pieprz dla poprawienia smaku
Cebule pokroić w piórka.
Smalec rozgrzać na dużej patelni, na rozgrzany wrzucić pokrojone w kostkę
mięso gulaszowe,
listki laurowe,
ziele angielskie,
pieprz zielony oraz
przyprawę Kamis, wszystko wymieszać i
mięso lekko zrumienić, dorzucić pokrojoną
cebulę, wszystko razem smażyć by
cebula się również zrumieniła. Do
mięsa dolać ok 1 szklanki
wody, zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywą i dusić
mięso ok 1 godziny lub do czasu aż będzie miękkie. W garnuszku rozmieszać sos
Winiary w 1/2 szklanki
wody, dolać 2 łyżki sosu z duszonego
mięsa i taką mieszankę dodać do
mięsa z sosem na patelni. Na końcu dolać
wodę z
ogórków, która podkresli smak, i doprawić w razie konieczności
solą i
pieprzem, chwile jeszcze gotować. Podawać z
ziemniakami lub
kaszą. Smacznego:)