Wykonanie

Ciasto całoroczne ponieważ można je piec przez cały rok z róznymi
owocami, sezonowymi i tymi ze słoika. Według mnie najlepsze z
rabarbarem właśnie. Pamiętam , w ogródku koło domu, zawsze był
rabarbar, zrywało się go i obrane łodygi zanurzało w cukrze i deser gotowy:) Ale to było dobre:)I jeszcze kompot z
rabarbaru albo właśnie to ciasto:) Najlepsze
rabarbarowe przysmaki.Ciasto polecam bo jest łatwe i przepyszne :)Składniki:2 szklanki
mąki tortowej4
jajka1 szklanka
cukru1
margaryna ,u mnie
Kasia2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 małe opakowanie
cukru waniliowego ( nie jest konieczne)szczypta
soli500 g oczyszczonego, umytego i pokrojonego w kostkę
rabarbaru2
białka z
jajka kurzego ( można użyć większej ilości
białek )2 łyżki
cukru2 łyżki
kokosuPiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Makę przesiać, dodać
proszek do pieczenia.
Margarynę roztopić w rondelku, lekko przestudzić.
Jajka ubijać mikserem, stopniowo dosypywać
cukier i szczyptę
soli.
Jajka powinny być ubite na gęstą, puszystą, gładką masę. Do ubitych
jajek dodawać małymi porcjami, na zmianę
makę i
margarynę, delikatnie mieszać ciasto łyżką.Ciasto wylać na blaszkę, na ciasto wyłożyć równomiernie
rabarbar.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, wymieszać z
kokosem i taką pianę ułożyć równomiernie na
rabarbarze. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40-45 min. Smacznego:)
