Wykonanie


Pizzę z
serową otoczką
jadłam kiedyś w restauracji, miała inny wkład i wogóle była mniej smaczna, ale pomysł bardzo mi się spodobał i postanowiłam zrobić podobnie w domu:)Ciasto na pizze ponownie zrobiłam z przepisu ze strony "Moje wypieki". Jest to przepis na 3 średniej wielkości pizze.Moja pizza wyszła przepyszna, polecam:)Składniki:Składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki2/4 szklanki semoliny1 i 1/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soli7 g suchych
drożdżyNadzienie:20 dkg żółtego, ulubionego
sera1 opakowanie
serka koziego 180 g3 garści listków
szpinakukilka łyżek
sosu bolońskiego Łowiczpół słoiczka marynowanych
karczochówSer żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Do miski przesiać
mąkę, dodać
drożdże,
sól,
oliwę, semolinę i
wodę . Zagnieść składniki i wyrobić gładkie ciasto . Odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i uformować koło. Brzeg koła posypać
startym serem .

Zwinąć brzeg by powstało mniejsze koło:

Zrobić tak z każdą częścią ciasta. Środek ciasta posmarować sosem Łowicz.

Na sos nałożyć po garści
szpinaku, na
szpinaku ułożyć pokrojony w plastry
serek kozi :

Na
serku poukładać listki
karczochów i wierzch posypać startym,
żółtym serem.

Każdą pizzę piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 20- 30 min. Smacznego:)