Wykonanie
Przepyszne
bułki z ziarnami i przyrumienioną
cebulka, z przepisu zewy .Ja, zamiast
prażonej cebulki dodałam świeżą, zrumienioną na łyżce
oleju ryżowego, i mimo, że mam zamiar zaopatrzyć się w
cebulkę prażoną, to chyba do tych
bułek będę używała takiej zrumienionej na
oleju, bo smak
bułek jest rewelacyjny:)Polecam:)Składniki:50 g
ziaren słonecznika50 g pestek dyni1 średniej wielkości
cebula ( u zewy 1/2 szk
prażonej cebulki)450 g
mąki pszennej typ 500 (u zewy 500 g, bez
mąki orkiszowej)50 g
razowej mąki orkiszowej1 łyżka
cukru1 łyżka
soli50 g świeżych
drożdży1,5 szk letniej
wody4 łyżki
oleju ryżowego plus jedna łyżka do zrumienienia pokrojonej
cebuliCebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać
olej i wrzucić pokrojoną
cebulę.Zrumienić.W misce pokruszyć
drożdże, dodać
cukier i rozetrzeć razem z
drożdżami. Dodać
wodę,
potem mąki i ziarna oraz
cebulkę. Wszystko razem wymieszać łyżką,dodać
sól i
olej, wyrabiać najpierw poprzez miesznie łyżką, a
potem dłonią. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zagnieść jeszcze raz, formować dłonią kulki. Kule ciasta ułożyć na blaszce , przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrosnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować
olejem ryżowym ( choć to nie jest konieczne )Blaszkę z
ciastem wstawić do nagrzanego do 180 C i piec do czasu aż się ładnie zrumienią.Smaczne jeszcze cieplutkie, posmarowane
masłem. Ale też całkowicie wystygnięte są wyśmienite:)