ßßß
Składniki:Na spód:1 szklanka mąki pszennej2 łyżki ciemnego cukru (użyłam Natural molasses sugar)1 jajko100 gr margaryny KasiaNa sernik:800 gr sera półtłustego100 gr sera kremowego (typu Philadelphia)4 jajka1 szklanka cukru plus cukier waniliowy2 łyżki mąki pszennej tortowej150 ml śmietany kremówki (double cream)Na mus:4-6 łyżek soku malinowegook. 6 łodyg rabarbaru1/2 szklanki cukru4 łyżeczki żelantynyOkrągłą ,średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem,posypać bułką tartą.Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą,zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód tortownicy.Piec przez ok.20-30 min w tem 180 C.Ser zemleć lub zmiksować w blenderze.Jajka ubić z cukrem,następnie połączyć z serem,dodać cukier waniliowy,śmietanę i na końcu mąkę.Wymieszać,wylać na upieczony spód .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. i piec pzez ok.1 godzinę.Po upływie czasu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Rabarbar umyć,obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do rondelka,dodać cukier,sok malinowy (odrobinę wody w razie konieczności), gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar zmięknie.Zmiksować,wystudzić .żelantyne rozpuscic w niewielkiej ilosci letniej wody.Dodać do musu. Całkowicie wystudzony mus wlać na sernik,dokładnie rozprowadzić,udekorować miętą.Mus całkowicie nie stężeje,przynajmniej u mnie tak się nie stało.Nie będzie jednak rozpływał się na boki:)Smacznego:)