Wykonanie

Składniki:Na spód:1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki ciemnego
cukru (użyłam Natural molasses sugar)1
jajko100 gr
margaryny KasiaNa sernik:800 gr
sera półtłustego100 gr
sera kremowego (typu Philadelphia)4
jajka1 szklanka
cukru plus
cukier waniliowy2 łyżki
mąki pszennej tortowej150 ml
śmietany kremówki (double cream)Na mus:4-6 łyżek
soku malinowegook. 6 łodyg
rabarbaru1/2 szklanki
cukru4 łyżeczki
żelantynyOkrągłą ,średniej wielkości tortownicę wysmarować
masłem,posypać
bułką tartą.Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą,zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód tortownicy.Piec przez ok.20-30 min w tem 180 C.
Ser zemleć lub zmiksować w blenderze.
Jajka ubić z
cukrem,następnie połączyć z
serem,dodać
cukier waniliowy,
śmietanę i na końcu
mąkę.Wymieszać,wylać na upieczony spód .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. i piec pzez ok.1 godzinę.Po upływie czasu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Rabarbar umyć,obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do rondelka,dodać
cukier,
sok malinowy (odrobinę
wody w razie konieczności), gotować na malutkim ogniu do czasu aż
rabarbar zmięknie.Zmiksować,wystudzić .
żelantyne rozpuscic w niewielkiej ilosci letniej
wody.Dodać do musu. Całkowicie wystudzony mus wlać na sernik,dokładnie rozprowadzić,udekorować
miętą.Mus całkowicie nie stężeje,przynajmniej u mnie tak się nie stało.Nie będzie jednak rozpływał się na boki:)Smacznego:)