Wykonanie
Moim dzieciom zachciało się "kejka" więc go zrobiliśmy:)Szybki,kolorowy i smaczny-idealny dla dzieci (które,tak na marginesie,same mogą go udekorować).Potrzebujemy tylko silikonowej foremki w ksztłcie misia no i kilku składników do wykonania
biszkoptu i jego dekoracji:)Składniki:3
jajka1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąkiPolewa czekoladowa:1/3 kostki
margaryny Kasia4 łyżki
cukru2 łyżki
mleka3-4 łyżki
kakaokolorowa masa cukrowaforemka w kształcie misiaForemkę smarujemy
masłem,posypujemy
kaszką manną.W misce ubijamy całe
jajka,stopniowo dosypujemy
cukier,cały czas ubijamy do powstania białej,puszystej masy.Do ubitej masy jajecznej dosypujemy stopniowo
makę,delikatnie mieszamy cały czas łyżką.Gotową masę przelewamy do foremki,foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.Pieczemy przez ok 30 min.Upieczony
biszkopt delikatnie wysuwamy z foremki.Przygotowujemy polewę:w małym rondelku rozpuszczamy
margarynę z
cukrem,dodajemy
mleko i na końcu
kakao.Wszystko dokładnie mieszamy pamiętając by nie dopuścić do zagotowania się masy.Z kolorowej masy cukrowej formujemy oczy,nosek i łapki misia-(mamy bardzo ułatwione zadanie ponieważ na
biszkopcie,dzięki foremce, po upieczeniu "odcisną" się te części) i układany je w poszczególnych miejscach.Na końcu wlewamy lekko przestudzoną polewę do rękawa cukierniczego i malujemy kontury misia.Ozdabianie
biszkoptu należało do mojego sześciolatka,miał przy tym bardzo dużo radosci a misiu bardzo moim dzieciom smakował:)