ßßß
Składniki (na 16 sztuk – dwie blachy):115 g masła w temperaturze pokojowej¾ szklanki jasnego brązowego cukru1/3 szklanki zwykłego cukru1 duże jajko w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego½ szklanki masła orzechowego1 ¼ szklanki mąki½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli125 g posiekanej mlecznej czekolady125 g posiekanych orzechów nerkowca (lub ziemnych)Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, wymieszać.W osobnej misce masło i cukry utrzeć na jasną, puszystą masę.Dodać jajko, utrzeć/zamieszać do rozprowadzenia.Dodać ekstrakt waniliowy i masło orzechowe, wymieszać.Dodać mieszaninę suchych składników, mieszać jedynie do połączenia składników.Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wmieszać do masy czekoladę i orzechy.Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na nie masę łyżką do lodów bądź łyżką zwykłą (powinna być kopiasta; porcje powinny wynosić ok. 60 g) w sporych odstępach – ciastka się rozleją i urosną.Zwilżoną ręką lekko rozpłaszczyć kule ciasta (do ok. 2 , 5 – 3 cm).Piec w temperaturze 175 stopni przez 17-25 minut – ważne, aby nie pozostawały w piekarniku za długo.Po wyjęciu pozostawić jeszcze kilka minut (będą miękkie) na blasze, po czym wystudzić na kratce.