ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z łososia.

Carpaccio z łososia.

nazwa

Wykonanie

Składniki:(przepis na 3-4 porcje)
500 g surowych filetów z łososia
pieprz czerwony (ziarna)
kapary
pesto bazyliowe
50 ml brandy
100 ml soku z cytryny
150 ml oliwy z oliwek
1/3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
ok. pół łyżki soli
do dekoracji: cytryna, koper, kiełki
Filety skórujemy (czyli oddzielamy mięso od skóry). Przygotowane mięso układamy na folii spożywczej i ścisło zawijamy tak jak roladę. Gotową rybę wkładamy na noc do zamrażalnika.
Mięso wyciągamy z zamrażalnika i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie używając ostrego noża lub krajalnicy kroimy je w cienkie plastry i układamy na talerzu.
Sos: do butelki wlewamy brandy, oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy sól i pierz. Butelkę zakręcamy i potrząsamy do całkowitego połączenia składników.
Talerz z łososiem skrapiamy przygotowanym sosem, oblewamy Pesto. Na koniec posypujemy dużą ilością kaparów i pieprzem czerwonym.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/11/carpaccio-z-ososia.html