ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z łososia z kaparami i roszponką

Carpaccio z łososia z kaparami i roszponką

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Wstawiamy przepis na kolejną pyszną łososiową przystawkę. Carpaccio z łososia to jedno z naszych ulubionych dań. Przepis dodajemy do akcji " Łosoś norweski na jesienno-zimową rozgrzewkę".
Składniki:
200 g surowego łososia
pieprz czerwony (ziarna)
kapary
pesto bazyliowe
roszponka
50 ml brandy
100 ml soku z cytryny
150 ml oliwy z oliwek
1/3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
ok. pół łyżki soli
Filety skórujemy (czyli oddzielamy mięso od skóry). Przygotowane mięso układamy na folii spożywczej i ścisło zawijamy tak jak roladę. Gotową rybę wkładamy na noc do zamrażalnika.
Mięso wyciągamy z zamrażalnika i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie używając ostrego noża lub krajalnicy kroimy je w cienkie plastry i układamy na talerzu.
Sos: do butelki wlewamy brandy, oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy sól i pierz. Butelkę zakręcamy i potrząsamy do całkowitego połączenia składników.
Talerz z łososiem skrapiamy przygotowanym sosem i pesto. Na koniec posypujemy dużą ilością kaparów, pieprzem czerwonym. Dekorujemy roszponką i plasterkiem cytryny.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2012/11/carpaccio-z-ososia-z-kaparami-i_29.html