Witajcie! Wstawiamy przepis na kolejną pyszną łososiową przystawkę. Carpaccio z łososia to jedno z naszych ulubionych dań. Przepis dodajemy do akcji " Łosoś norweski na jesienno-zimową rozgrzewkę".Składniki:200 g surowego łososiapieprz czerwony (ziarna)kaparypesto bazylioweroszponka50 ml brandy100 ml soku z cytryny150 ml oliwy z oliwek1/3 łyżki pieprzu czarnego mielonegook. pół łyżki soliFilety skórujemy (czyli oddzielamy mięso od skóry). Przygotowane mięso układamy na folii spożywczej i ścisło zawijamy tak jak roladę. Gotową rybę wkładamy na noc do zamrażalnika.Mięso wyciągamy z zamrażalnika i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie używając ostrego noża lub krajalnicy kroimy je w cienkie plastry i układamy na talerzu.Sos: do butelki wlewamy brandy, oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy sól i pierz. Butelkę zakręcamy i potrząsamy do całkowitego połączenia składników.Talerz z łososiem skrapiamy przygotowanym sosem i pesto. Na koniec posypujemy dużą ilością kaparów, pieprzem czerwonym. Dekorujemy roszponką i plasterkiem cytryny.Smacznego!