ßßß Cookit - przepis na Sałatka z jarmużem (Marty Gessler)

Sałatka z jarmużem (Marty Gessler)

nazwa

Wykonanie

Coraz bardziej zakochuję się w surowym jarmużu. Ma on tę zaletę, że w przeciwieństwie do sałaty, może stać wymieszany z sosem kilka godzin. Mam nawet wrażenie, że wtedy jest jeszcze smaczniejszy. Przepis na tę sałatkę podpatrzyłam w październikowym Palce Lizać . W oryginale był jeszcze granat, ja niestety akurat go nie miałam. Dodam, że sos żurawinowy warto sobie zapamiętać, bo tak dobrego chyba jeszcze nie jedliście.
Składniki (na 3 - 4 porcje):
150 g liści jarmużu zielonego i fioletowego porwanych na małe kawałki
70 g świeżej żurawiny (użyłam mrożonej)
1 pomarańcza
1 grejpfrut
3 łyżki ziaren granatu (nie dałam)
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka soku żurawinowego
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
sól, pieprz
Wykonanie:
Żurawinę zmiksować (ponieważ użyłam mrożonej, chwilę odczekałam po zmiksowaniu, aby się ociepliła). W słoiku wymieszać ocet, miód i sok. Dolać oliwę i zakręcić słoik. Dokładnie wymieszać, aż sos ładnie zgęstnieje. Dodać zmiksowaną żurawinę, sól i pieprz i ponownie wymieszać. Odstawić.
Pomarańczę i grejpfrut obrać ze skóry i białej skórki. Wymieszać z jarmużem i polać żurawinowym dressingiem. Odstawić na minimum kwadrans. Przed podaniem można posypać ziarnami granatu.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Salatka-z-jarmuzem-Marty-Gessler.html