ßßß Cookit - przepis na Sałatka z dynią i jarmużem

Sałatka z dynią i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Odkryłam, zresztą zgodnie z tym co już czytałam, że przemrożony przez przymrozki jarmuż jest dużo smaczniejszy od tego sprzed przymrozków. Teraz spokojnie mogę go zajadać nawet na surowo. Do tego w połączeniu z dynią stanowi niesamowite połączenie smaków. Sałatka ta, dość niepozorna, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Na tyle pozytywnie, że dzisiaj do pracy zabieram wersję sałatki z komosą ryżową. Dam znać czy smakowało.
Składniki:
2 - 3 liście jarmużu
kilkanaście kawałków upieczonej dyni
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy
1 - 2 łyżki ziaren granatu
1 - 2 łyżki orzechów laskowych
sól, pieprz
Wykonanie:
Dynię (użyłam piżmową) upiec w piekarniku w 190 - 200 stopniach przez około 30 minut. Na ostatnich 5 minut dodać orzechy laskowe (uważać, aby się nie spaliły). Dynię i orzechy przestudzić. Jarmuż dokładnie umyć i osuszyć. Listki porwać lub pokroić na małe kawałki, odrzucając wszystkie zgrubiałe części. Wrzucić do miski, posolić, polać octem i oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. Do jarmużu, który nieco zmiękł, dodać przestudzoną, pokrojoną na kawałki dynię. Posypać ziarnami granatu i orzechami. Doprawić do smaku.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Salatka-z-dynia-i-jarmuzem.html