Wykonanie
Jakiś czas temu przywiozłam ze wsi ostatnie
cukinie. Kilka malutkich sztuk.
Potem koleżanka opowiedziała mi o
cukiniowych kieszonkach z
fetą. Kupiłam więc
fetę. Nie mogłam się jednak zebrać do zrobienia kieszonek. Jednak na Światowy Dzień
Makaronu (25.10) przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków.
Makaron w sosie
cukiniowym z
fetą.

Składniki:200-300 g
makaronuok. 500 g
cukinii100-150 g
fety1
cebula1 - 2 ząbki
czosnkutymianekoliwki (opcjonalnie)Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
olej i szklimy posiekaną
cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki
cukinię oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, aż
cukinia zmięknie. Podduszoną
cukinię miksujemy na gładką masę. Przekładamy ponownie na patelnię i dodajemy pokruszoną
fetę. Chwilę razem podsmażamy tak, aby
feta dokładnie połączyła się z
cukinią. Doprawiamy
tymiankiem i ewentualnie dodajemy
oliwki. Sos mieszamy z
makaronem i podajemy natychmiast.