Wykonanie
Na moim osiedlu odkryłam nowy sklep z ekologiczną żywnością. Blisko, naprawdę duży wybór i tanio. Różne
mąki,
kasze,
zioła i inne cuda. Oj
będę tam częstym gościem. Z
mąki orkiszowej, którą tam kupiłam upiekłam taki oto
chleb. Przepis znalazłam na bogu uno de dos . Odrobinę zmieniłam sposób wykonania i kształtowania
chleba.

Składniki:250 ml
mleka w temp. pokojowej ( u mnie 2 %)20 g
miodu200 g dokarmionego zakwasu150 g
mąki pszennej chlebowej250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej10 g
soli25 g gorącego, stopionego
masła120 g mieszanki ziaren (dałam
słonecznik,
siemię lniane i
płatki owsiane)Wykonanie:W misie robota wymieszać
mleko z
miodem. Dodać
mąki,
sól i zakwas. Wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę równomiernie rozłożone w cieście. Dodać gorące
masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na około godzinę, żeby odrobinę podrosło.Ciasto odgazować i uformować bochenek. Ułożyć w koszu do wyrastania, przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania (u mnie rosło 4 godz. w temp. pokojowej plus 3 w lodówce i ponownie w temp. pokojowej ok 1 - 2 godz.).Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 25 - 30 minut. Wystudzić na kratce.