Wykonanie
Proste i smaczne dzięki lekko miodowemu posmakowi. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Naprawdę warte spróbowania.

Składniki (8 większych
bułek lub 12 mniejszych):195 g (1,5 szklanki)
mąki pszennej razowej100 g (3/4 szklanki)
mąki pszennej chlebowej7 g suchych
drożdży (lub 14 g świeżych)55 g (1/2 szklanki)
płatków owsianych (+ na posypkę)30 g (3 łyżki) mielonego
siemienia lnianego2 łyżki
miodułyżka
masła3/4 łyżeczki
solijajko roztrzepane z łyżką
mleka (do posmarowania)

Przygotowanie:
Płatki,
miód,
masło i
sól zalać szklanką wrzącej
wody, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniej
wody, odstawić na 5 minut, dodać do
płatków, wsypać
siemię lniane, dobrze wymieszać. Dodać oba rodzaje mąk, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 lub 12 części, uformować
bułki. Ułożyć na blasze i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut. Przed pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać
płatkami. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić na kratce.


Panissimo / Il castello di Patty Pa / Yeastspotting