Wykonanie
Wreszcie kupiłam nasiona chia. Zaczynam w związku z tym wyszukiwanie przepisów i rozsmakowuję się w nowych smakach. Zanim jeszcze zdobyłam nasiona wiedziałam, że pierwszą rzeczą jaką z nich zrobię, będzie
czekoladowy budyń. Dość poważnie zmodyfikowałam ten przepis i wyszło
czekoladowe, zdrowe cudo.
Składniki:3/4 szklanki
mleka ( u mnie krowie, w oryginale
migdałowe)3 łyżki nasion chia1
banan3 łyżki
kakao niesłodzonego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli morskiejwiórki kokosowe (opcjonalnie)Wykonanie:
Mleko, nasiona,
kakao,
wanilię i
sól wkładamy do naczynia blendera. Dodajemy kawałki
banana i dokładnie miksujemy. Przekładamy do miseczki, szklaneczki i posypujemy wiórkami. Podajemy natychmiast.