Wykonanie
Miałam resztkę kruchego ciasta,
truskawki i
mascarpone. Znalazłam też
czekoladę i szybko powstała taka oto
tarta. Zniknęła w tempie błyskawicznym.

Składniki:250 g kruchego ciasta250 g
mascarpone2 łyżki
cukru60 g
gorzkiej czekoladytruskawki
Wykonanie:Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe). Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć
groch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zdjąć papier z
grochem i dopiec
spody przez 10 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali. Przestudzić.
Mascarpone ubić z
cukrem. Dodać odrobinę do rozpuszczonej
czekolady i wymieszać. Przełożyć do pozostałego
mascarpone i wymieszać całość.
Czekoladowy krem wyłożyć na ostudzone
spody. Przed samym podaniem tartę udekorować
truskawkami.Poza sezonem można też podać ją bez
owoców, lub udekorować na przykład
malinami.