Wykonanie
Po Tłustym Czwartku zostało mi sporo
białek, a na dnie zamrażalki nadal leży spory woreczek
truskawek. Rozmroziłam obydwie rzeczy i postanowiłam przygotować ciasto na białkach w formie rolady. Sama rolada nie jest najłatwiejszą w obróbce, ale ciasto tak posmakowało chłopakom, że postanowiłam pokazać je tutaj. Zdjęcie, które widzicie na blogu są robione około godziny od zwinięcia rolady. Nie był to najszczęśliwszy pomysł, bo masa truskawkowa nie stężała jeszcze idealnie. Kawałki krojone następnego dnia wyglądały znacznie lepiej. Wzorowałam się na tym przepisie.

Składniki:Na ciasto:9
białekszczypta
soli3/4 łyżeczki cream of
tartar (opcjonalnie)150 g
mąki pszennej140 g
cukru pudru + więcej do posypaniaNa masę:400 g mrożonych
truskawek3 łyżeczki
żelatyny30-5, g
cukruWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Blachę o wymiarach ok. 35 x 25 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Do miski trzykrotnie przesiać 70 g
cukru,
mąkę i
sól.
Białka ubić na delikatną pianę. Stopniowo dodać pozostałe 70 g
cukru, cream of
tartar i ubijać na w marę sztywną pianę. Na wierzch przesiać
mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć równomiernie na przygotowaną formę. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Wierzch ciasta ma lekko zbrązowieć, a ciasto ma być elastyczne na środku. Moje piekło się około 10 minut dłużej, bo miałam trochę mniejszą formę. Upieczone ciasto wyjąć z papierem z formy. Czystą ściereczkę bawełnianą posypać
cukrem. Położyć ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier, a jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.Przygotować nadzienie.
Truskawki przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu często mieszając. Dodać
cukier.
Żelatynę zalać w kubku odrobiną zimnej
wody i zostawić aby napęczniała. Następnie zalać ją odrobiną wrzątku i dokładnie wymieszać. Kiedy
truskawki się rozmrożą, ale jeszcze się nie do końca rozpadną wlać rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić aby nadzienie delikatnie stężało. Nie może być płynne, ale musi dać się rozsmarować na roladzie.Kiedy nadzienie jest gotowe rozwinąć ciasto. Posmarować je tężejącym nadzieniem i zwinąć. Dobrze jest zawinąć tężejącą roladę w folię. Odstawić do lodówki. Gotową można posypać
cukrem pudrem.