ßßß
Składniki:120 g sera feta1 czerwona papryka1/2 papryczki chili60 g suszonych pomidorów w oleju1 ząbek czosnku1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Paprykę myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Kładziemy na blasze skórką to góry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termo obiegiem). Pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryki ściemnieje i pomarszczy się. Paprykę wkładamy do foliowego woreczka z zamknięciem, zamykamy, odstawiamy na kilkanaście minut. Wyjmujemy paprykę i zdejmujemy z niej skórkę. Warto zrobić to dzień przed planowanym robieniem pasty. Ostudzoną paprykę kroimy na drobniejsze części. Wszystkie składniki* miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, wówczas dolewamy odrobinę oliwy z zalewy od pomidorów.* Warto dać na początek tylko ¼ papryczki chili, a po zmiksowaniu i skosztowaniu ewentualnie dodać więcej.