Wykonanie
Przygotowałam ją jeszcze w sierpniu na Piknik Smakoszy. Przepis poleciła mi
Malwina . Niestety pasta na zdjęciach wyszła mało zachęcająco. Musicie mi to wybaczyć. Jest jednak na tyle smaczna, że warto ją przygotować. Naprawdę.
Składniki:120 g
sera feta1
czerwona papryka1/2
papryczki chili60 g
suszonych pomidorów w
oleju1 ząbek
czosnku1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:
Paprykę myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Kładziemy na blasze skórką to góry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termo obiegiem). Pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka
papryki ściemnieje i pomarszczy się.
Paprykę wkładamy do foliowego woreczka z zamknięciem, zamykamy, odstawiamy na kilkanaście minut. Wyjmujemy
paprykę i zdejmujemy z niej skórkę. Warto zrobić to dzień przed planowanym robieniem pasty. Ostudzoną
paprykę kroimy na drobniejsze części. Wszystkie składniki* miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, wówczas dolewamy odrobinę
oliwy z zalewy od
pomidorów.* Warto dać na początek tylko ¼
papryczki chili, a po zmiksowaniu i skosztowaniu ewentualnie dodać więcej.