Wykonanie
Przeglądałam różne strony w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego i szybkiego przepisu na wykorzystanie
rabarbaru. Podczas tych poszukiwań zauważyłam, że w wielu
rabarbarowych przepisach pojawia się też
imbir. Postanowiłam wypróbować to połączenie smaków. Ponieważ potrzebne mi było coś szybkiego i coś, co można ze sobą zabrać na bardzo długi dzień, upiekłam muffinki. Przyznam, że połączenie rewelacyjne. Przepis dodaję do akcji
Rabarbar u Olcika.
Składniki:250 g
mąki pszennej razowej130 g
cukru trzcinowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody150 ml
mleka1
jajko90 ml
oleju100 g
rabarbaru2 łyżeczki świeżego utartego
imbiruWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.Suche składniki mieszamy w jednej misce.
Mleko,
jajko,
olej i starty
imbir mieszamy w drugiej misce. Łączymy zawartość obu misek, mieszając niezbyt dokładnie widelcem. Dodajemy umyty, osuszony i pokrojony na 0,5 cm kawałki
rabarbar i delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy foremki muffinowe wyłożone papilotkami. Pieczemy około 20 minut, aż do suchego patyczka.