Wykonanie
Przerobiłam proporcje z moich ulubionych słodkich muffinków (tych od Nigelli), dodałam to co akurat było w lodówce i zabrałam na wyjazd. Na piknik też w sam raz.

Składniki:250 g
mąki pszennej razowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli200ml
mleka90ml
oleju roślinnego1 duże
jajko60 g
sera żółtego, startego3 łyżki czarnych
oliwek bez pestekWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Dodać
starty ser i
oliwki przekrojone na pół. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie). Ciasto przełożyć do foremek. Piec przez około 20 - 25 minut.

/wydrukuj przepis/