ßßß
Składniki:1kg truskawek (moim zdaniem powinno być około 750 g)3 opakowania serków homogenizowanych waniliowych (po ok. 150 g)4 łyżki żelatyny1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości truskawek)1 galaretka (najlepiej w smaku owoców)ew. biszkopt / herbatniki
Wykonanie:Truskawki miksujemy z cukrem. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzątku i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Mniej więcej połowę ostudzonej żelatyny dodajemy do zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy. Resztę żelatyny mieszamy z serkiem (serek powinien być w temperaturze pokojowej. Jeszcze lepiej do żelatyny dodać odrobinę serka, wymieszać, a dopiero potem dodać do pozostałego serka. Tak samo można zrobić wcześniej z truskawkami). Około połowę truskawek mieszamy z połową serka i czekamy aż lekko stężeje. Kiedy mieszanka serowo-truskawkowo jest lekko zastygnięta wylewamy w porcjach do tortownicy wyłożonej folią, na przemian masę serową i serowo-truskawkową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. W między czasie rozpuszczamy galaretkę w niepełnej ilości wody (około 300 ml). Do przestudzonej galaretki dodajemy resztę zmiksowanych truskawek i mieszamy. Kiedy galaretka będzie tężała, wylewamy ją na zastygnięty dół. Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest gotowe, kiedy galaretka całkowicie stężeje.
/wydrukuj przepis/