Wykonanie
Ostatnie już w tym roku ciasto z
truskawkami. Szkoda, jakoś się nie najadłam. Ani
truskawek, ani ciast
truskawkowych,
przetworów nie mam żadnych. Mam nadzieję, że za rok będzie lepiej.To ciasto pierwszy raz robiłam blisko 10 lat temu. Jest cudnie
owocowe, lekkie i można je robić też w wersji malinowej (jagodowe?). Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska, Z. Miętkiewicz. W oryginale jest na
biszkopcie, ale spokojnie można użyć
herbatników, lub też przygotować bez
spodu, tak jak w tej wersji.
Składniki:1kg
truskawek (moim zdaniem powinno być około 750 g)3 opakowania
serków homogenizowanych waniliowych (po ok. 150 g)4 łyżki
żelatyny1/2 szklanki
cukru (w zależności od słodkości
truskawek)1
galaretka (najlepiej w smaku
owoców)ew.
biszkopt /
herbatnikiWykonanie:
Truskawki miksujemy z
cukrem.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzątku i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Mniej więcej połowę ostudzonej
żelatyny dodajemy do zmiksowanych
truskawek i dokładnie mieszamy. Resztę
żelatyny mieszamy z
serkiem (
serek powinien być w temperaturze pokojowej. Jeszcze lepiej do
żelatyny dodać odrobinę
serka, wymieszać, a dopiero
potem dodać do pozostałego
serka. Tak samo można zrobić wcześniej z
truskawkami). Około połowę
truskawek mieszamy z połową
serka i czekamy aż lekko stężeje. Kiedy mieszanka
serowo-
truskawkowo jest lekko zastygnięta wylewamy w porcjach do tortownicy wyłożonej folią, na przemian masę
serową i
serowo-
truskawkową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. W
między czasie rozpuszczamy
galaretkę w niepełnej ilości
wody (około 300 ml). Do przestudzonej
galaretki dodajemy resztę zmiksowanych
truskawek i mieszamy. Kiedy
galaretka będzie tężała, wylewamy ją na zastygnięty dół. Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest gotowe, kiedy
galaretka całkowicie stężeje.
/wydrukuj przepis/