Wykonanie
To zdecydowanie najprostsza i najszybsza w wykonaniu wersja sernika na zimno. Małe serniczki zastygają szybciej, niż duży sernik, gotowe są już po 2-3 godzinach. Idealne jako deser w okresie letnim, kiedy jest mnóstwo świeżych
owoców.
2
serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 200g )garść
truskawek ( lub innych
owoców)5 pełnych łyżeczek
żelatynyTruskawki zmiksować drobno blenderem, dodać
serki, wymieszać.W niewielkiej ilości wrzącej
wody rozpuścić dokładnie 5 łyżeczki
żelatyny.
Żelatynę przelać pomału do masy serowej, dokładnie wymieszać.Masę przelać do 2-4 foremek/ salaterek / małych filiżanek.Odstawić do lodówki do stężenia.Jeśli chcemy wyjmować
potem serniki na talerz, należy nasmarować naczynka cienką warstwą
oleju, dzięki
czemu serniczki wyjdą
potem bez problemu, kiedy odwrócimy foremkę do góry nogami - wystarczy lekkie podważenie nożem z
boku.Przepis na klasyczny sernik na zimno można znaleźć tutaj.