Wykonanie
Już kilka dni temu obiecałam, że uraczę Was
jagodami. Długo zastanawiałam się, co powinnam przygotować na początek
jagodowego sezonu. Wybór padł na serniczki pokazane przez Małgosię . Zrezygnowałam jednak z kruszonki.

Składniki:1
jajko50g
cukru pudru2 łyżki maizeny (
skrobi kukurydzianej)2 łyżki
ajerkoniaku (niekoniecznie)skórka z 1
cytryny250g
twarogu 3-krotnie mielonegook. ½ szkl.
jagód i poziomek

Wykonanie:
Jajko utrzeć z
cukrem do białości. Cały czas ucierając dodawać kolejno: maizenę,
ajerkoniak i
skórkę z cytryny. Na sam koniec wmieszać bardzo delikatnie
twaróg (jeśli robotem to na niskich obrotach).Rozlać masę na podpieczone
spody. Na środek każdej wyłożyć po 1 łyżeczce
jagód.Piec ok. 30 min. W 180 st.C. Serniczki (w papierkach) w miarę szybko wyjąć z formy mufinkowej (gdy tylko przestaną parzyć w dłonie). Dostudzić na kratce.

/wydrukuj przepis/