Wykonanie

Serniki
mogę piec i zjadać do znudzenia! Orzeźwiająca wersja cytrynowa, z przepyszną
czekoladową "kruszonką" zadowoli najbardziej wymagającego łakomczucha. Prosty do przygotowania, w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie.Spód:250 g
herbatnikówpół opakowania masłaSernik:1 kg
twarogu250 g
śmietanki 36%5
jajekszklanka
cukru pudru2
cytryny2 łyżki
mąkiWierzch:3-4 batoniki Bajeczne
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone
masło i przesypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, wyklepujemy i odstawiamy.
Ser,
śmietankę,
mąkę i
cukier mieszamy ze sobą,
jajka roztrzepujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy twarogowej.
Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do
sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach.Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być Bajeczne, ale wersja ze Snickersem jest też bardzo udana :) Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.



Zakochałam się ostatnio w tej piosence, jest tak pozytywna i lekka, że od kilku dni nie wyobrażam sobie poranka bez niej :) Do tego fantastyczny teledysk, który po prostu świetnie się ogląda.