Wykonanie
Pralinki podpatrzone u Asi . Wiedziałam, że będą doskonałe z okazji urodzin mojego
męża. Ponieważ miały być specjalnie dla Niego, wykorzystałam
czekoladę deserową (gorzka Mu nie smakuje) z dodatkiem
masła - według wskazówek Asi. Pralniki robiłam z podwójnej ilości.Pralinki dołączam do akcji
Kawowy Tydzień i Świąteczne Prezenty .(jeśli Cudawianka pozwoli)

Składniki:125 g ciemnej
czekolady 70% (jeśli używamy
mlecznej czy deserowej dodajemy dodatkowo 30 g
masła na 100 g
czekolady i 100 g
serka)do obtoczenia: 100 g ciemnej
czekolady 70%, roztopionej (lub
kakao)Dodatki (opcjonalnie): 1 łyżka mocnej zaparzonej
kawy espresso 1 łyżka
alkoholu (
whisky lub
brandy, ewentualnie
likieru smakowego, dałam
kawowy)Wykonanie:
Serek mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
Czekoladę połamać na kostki i włożyć do rondelka z grubym dnem. Ustawić na bardzo małym ogniu i delikatnie mieszając roztopić
czekoladę (nie spuszczać z oka!). Odstawić.
Ser mascarpone miksować przez około 4 - 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną
czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ostudzoną (ciepłą)
kawę oraz
alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.Zastygłą masę
czekoladową wyjąć z lodówki i uformować z niej kulki (nie muszą być idealnie kształtne), ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki.W międzyczasie ostrożnie roztopić
czekoladę na obtoczenie pralinek (ma być dość ciepła, ale nie gorąca). Maczać pralinki w
czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Podawać po zastygnięciu
czekolady. Przechowywać w lodówce.

/wydrukuj przepis/