ßßß Cookit - przepis na Domowe trufle z serka maskarpone

Domowe trufle z serka maskarpone

nazwa

Wykonanie

Poezja smaku i delikatności. Przepis zaczerpnięty z Kwestia Smaku. Zrobione z okazjii imienin mojego synka :)
Składniki: 125 g serka mascarpone, 125 g ciemnej czekolady 70%. Do obtoczenia: kilka łyżek kakao decomorreno
Ewentualne dodatki: 1 łyżka mocnej zaparzonej kawy espresso, 1 łyżka alkoholu (whisky lub brandy, ewentualnie likieru smakowego).
Przygotowanie: Serek mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do rondelka z grubym dnem. Ustawić na bardzo małym ogniu i delikatnie mieszając roztopić czekoladę (nie spuszczać z oka!). Odstawić. Ser mascarpone miksować przez około 4 - 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ostudzoną (ciepłą) kawę oraz alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować kulki albo nabierać masę o nieregularnych kształtach, obtaczać w kakao, układać na tackach i podawać. Pralinki przechowujemy w lodówce.
W oryginalnym przepisie autorka poleca zanurzenie pralinek w czekoladzie ja jednak wolałam obtoczyć je w kakao. Jako dodatek dałam 1 łyżkę brandy - procenty niewyczuwalne a smak zmieniony.
Źródło:http://kuchnia-w.blogspot.com/2012/06/domowe-trufle-z-serka-maskarpone.html