Wykonanie
Poezja smaku i delikatności. Przepis zaczerpnięty z Kwestia Smaku. Zrobione z okazjii imienin mojego synka :)Składniki: 125 g
serka mascarpone, 125 g ciemnej
czekolady 70%. Do obtoczenia: kilka łyżek
kakao decomorrenoEwentualne dodatki: 1 łyżka mocnej zaparzonej
kawy espresso, 1 łyżka
alkoholu (
whisky lub
brandy, ewentualnie
likieru smakowego).Przygotowanie:
Serek mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
Czekoladę połamać na kostki i włożyć do rondelka z grubym dnem. Ustawić na bardzo małym ogniu i delikatnie mieszając roztopić
czekoladę (nie spuszczać z oka!). Odstawić.
Ser mascarpone miksować przez około 4 - 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną
czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ostudzoną (ciepłą)
kawę oraz
alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować kulki albo nabierać masę o nieregularnych kształtach, obtaczać w
kakao, układać na tackach i podawać. Pralinki przechowujemy w lodówce.W oryginalnym przepisie autorka poleca zanurzenie pralinek w
czekoladzie ja jednak wolałam obtoczyć je w
kakao. Jako dodatek dałam 1 łyżkę
brandy - procenty niewyczuwalne a smak zmieniony.