Wykonanie
W zeszłym tygodniu dostałam od Joli link z 29 deserami z dyni . No i się zaczęło. Na całe szczęście
dynie już się kończą, ale z tych ostatnich postanowiłam zrobić tiramisu.
Powiem więcej, postanowiłam je dodać do akcji Ireny i Andrzeja. Zaraz zapytacie jak to? Tiramisu i Ameryka? A ja
powiem, właśnie tak. Tak jak już
pisałam w tym tygodniu na tamtych stołach króluje
dynia i tylko oni mogli wymyślić takie połączenie.

Składniki:60 ml
syropu klonowego1 łyżka
rumu450 g puree z dyni2 łyżki
przyprawy do pumpkin pie1/4 łyżeczki
soli200 g
śmietany kremówki60 g drobnego
cukru250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru200 g
śmietany kremówkikocie języczki
gałka muszkatołowaWykonanie:Wyłożyć formę folią spożywczą (użyłam formy do brownies 24x24 cm).Zrobić
syrop: w miseczce wymieszać
syrop klonowy i
rum, odstawić.Zrobić nadzienie: w małej misce wymieszać
pure z dyni i
przyprawę oraz
sól. W drugiej misce wymieszać kremówkę i drobny
cukier. Ubijać mikserem, aż powstaną wierzchołki. Delikatnie wmieszać kremówkę do
pure dyniowego.Zrobić górną warstwę: W kolejnej misce wymieszać
mascarpone i
cukier puder. Ubijać na niskich obrotach aż się składniki połączą. Stopniowo dodawać kremówkę i nadal ubijać uważając aby masa się nie zwarzyła.Wykończenie: Ułożyć połowę biszkopcików w przygotowanej formie. Polać połową
syropu i wyłożyć na nie połowę nadzienia i dokładnie rozprowadzić. Rozłożyć pozostałe biszkopciki i polać je resztą
syropu. Włożyć pozostałe nadzienie a następnie łyżką delikatnie rozprowadzić górną warstwę (uważać, żeby nie wymieszać z
dyniowym nadzieniem). Wygładzić i przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 8 do 24 godzin.Przy użyciu foli wyjąc delikatnie deser z formy i wyłożyć na talerz do podania. Deser posypać mieloną
gałką muszkatołową. Delikatnie pokroić na porcje.

/wydrukuj przepis/