ßßß Cookit - przepis na Dyniowe Tiramisu

Dyniowe Tiramisu

nazwa

Wykonanie

W zeszłym tygodniu dostałam od Joli link z 29 deserami z dyni . No i się zaczęło. Na całe szczęście dynie już się kończą, ale z tych ostatnich postanowiłam zrobić tiramisu. Powiem więcej, postanowiłam je dodać do akcji Ireny i Andrzeja. Zaraz zapytacie jak to? Tiramisu i Ameryka? A ja powiem, właśnie tak. Tak jak już pisałam w tym tygodniu na tamtych stołach króluje dynia i tylko oni mogli wymyślić takie połączenie.
Składniki:
60 ml syropu klonowego
1 łyżka rumu
450 g puree z dyni
2 łyżki przyprawy do pumpkin pie
1/4 łyżeczki soli
200 g śmietany kremówki
60 g drobnego cukru
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
200 g śmietany kremówki
kocie języczki
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Wyłożyć formę folią spożywczą (użyłam formy do brownies 24x24 cm).
Zrobić syrop: w miseczce wymieszać syrop klonowy i rum, odstawić.
Zrobić nadzienie: w małej misce wymieszać pure z dyni i przyprawę oraz sól. W drugiej misce wymieszać kremówkę i drobny cukier. Ubijać mikserem, aż powstaną wierzchołki. Delikatnie wmieszać kremówkę do pure dyniowego.
Zrobić górną warstwę: W kolejnej misce wymieszać mascarpone i cukier puder. Ubijać na niskich obrotach aż się składniki połączą. Stopniowo dodawać kremówkę i nadal ubijać uważając aby masa się nie zwarzyła.
Wykończenie: Ułożyć połowę biszkopcików w przygotowanej formie. Polać połową syropu i wyłożyć na nie połowę nadzienia i dokładnie rozprowadzić. Rozłożyć pozostałe biszkopciki i polać je resztą syropu. Włożyć pozostałe nadzienie a następnie łyżką delikatnie rozprowadzić górną warstwę (uważać, żeby nie wymieszać z dyniowym nadzieniem). Wygładzić i przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 8 do 24 godzin.
Przy użyciu foli wyjąc delikatnie deser z formy i wyłożyć na talerz do podania. Deser posypać mieloną gałką muszkatołową. Delikatnie pokroić na porcje.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/11/Dyniowe-Tiramisu.html