ßßß
Składniki:60 ml syropu klonowego1 łyżka rumu450 g puree z dyni2 łyżki przyprawy do pumpkin pie1/4 łyżeczki soli200 g śmietany kremówki60 g drobnego cukru250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru200 g śmietany kremówkikocie języczkigałka muszkatołowaWykonanie:Wyłożyć formę folią spożywczą (użyłam formy do brownies 24x24 cm).Zrobić syrop: w miseczce wymieszać syrop klonowy i rum, odstawić.Zrobić nadzienie: w małej misce wymieszać pure z dyni i przyprawę oraz sól. W drugiej misce wymieszać kremówkę i drobny cukier. Ubijać mikserem, aż powstaną wierzchołki. Delikatnie wmieszać kremówkę do pure dyniowego.Zrobić górną warstwę: W kolejnej misce wymieszać mascarpone i cukier puder. Ubijać na niskich obrotach aż się składniki połączą. Stopniowo dodawać kremówkę i nadal ubijać uważając aby masa się nie zwarzyła.Wykończenie: Ułożyć połowę biszkopcików w przygotowanej formie. Polać połową syropu i wyłożyć na nie połowę nadzienia i dokładnie rozprowadzić. Rozłożyć pozostałe biszkopciki i polać je resztą syropu. Włożyć pozostałe nadzienie a następnie łyżką delikatnie rozprowadzić górną warstwę (uważać, żeby nie wymieszać z dyniowym nadzieniem). Wygładzić i przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 8 do 24 godzin.Przy użyciu foli wyjąc delikatnie deser z formy i wyłożyć na talerz do podania. Deser posypać mieloną gałką muszkatołową. Delikatnie pokroić na porcje.
/wydrukuj przepis/