ßßß
Składniki2 jajkałyżka cukru2 łyżeczki kakaokawałek masła do smażenia1-2 łyżki creme fraiche lub gęstej kremówki (dałam jogurt naturalny)cukier puder do posypaniaod siebie dodałam garść jagódWykonanie:Żółtka oddzielić od białek, wymieszać je z cukrem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z żółtkami. Na patelni stopić kawałek masła i wlać masę jajeczną. Smażyć na średnio rozgrzanym grillu lub na małym ogniu przez około dwie minuty z jednej strony, a kiedy omlet zetnie się od spodu, przewrócić i smażyć jeszcze minutę. Zsunąć na talerz, złożyć na pół i posypać cukrem pudrem. Można, przykładając rozgrzany szpikulec lub drucik do powierzchni posypanej cukrem pudrem, wypalić na omlecie wzorek, np. ukośną kratkę. Podawać z kremówką, jogurtem i w mojej wersji z owocami./wydrukuj przepis/