Wykonanie

Jakiś czas temu zobaczyłam te
ciasteczka na blogu u dziewczyn i zapragnęłam je upiec. Długo się do nich zabierałam, ale jak w końcu je upiekłam, to wcale długo nie poleżały :)
Ciasteczkowe łakomczuchy je pożarły :) Przepis koniecznie wart powtórzenia :) Do porannej
kawki w sam raz...


Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej typ 5501 kostka
masła2
jajka5 łyżek
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
jogurtu naturalnegoDodatkowo do ciemnej masy:4 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
jogurtu naturalnegoZ podstawowych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę. Do jednej z połów dodajemy
kakao,
jogurt i ponownie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jasne ciasto lodówki i wałkujemy na prostokąt o długości 40 cm x 20 cm. Najlepiej zrobić to przez folię spożywcza, bo ciasto jest klejące. To samo robimy z ciemnym
ciastem, które
potem nakładamy na jasne. Całość zwijamy ciasno w roladę (dłuższym
bokiem), którą, owiniętą w folię, wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut. Następnie kroimy roladę na 40-50 kawałków, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w w piekarniku nagrzanym na 180 ° C
porze 10-15 minut.
Ciasteczka lekko się zrumienią.
