ßßß Cookit - przepis na Jabłka na szarlotkę

Jabłka na szarlotkę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ten przepis to moje pierwsze samodzielne doświadczenia dotyczące przetworów jako młodej mężatki. I odkąd zaczęłam dekadę temu, tak do dzisiaj co roku jabłuszka towarzyszą nam co roku. Zazwyczaj robię w małych słoiczkach jako zwykły dżemik na kanapki, ale od czasu do czasu (czytaj jak tego czasu mam więcej) szykuje też duże słoiki z jabłkami, które jeszcze nie do końca się rozpadły a potem są w sam raz na szarlotkę. Proszę wybaczyć , że ilość składników jest na oko, ale ja zawsze tak robię.
Przepis dodaję w ramach spiżarni 2009
Składniki:
jabłka (ja zazwyczaj mieszam gatunki)
cukier
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki (do jabłek na szarlotkę mogą być ósemki). Do dużego garnka wlać odrobinę wody na dno, tak żeby tylko przykryć dno, wrzucić jabłka i gotować mieszając od czasu do czasu. W między czasie włożyć czyste słoiki do piekarnika i wypiekać (ja wkładam do zimnego i czekam aż się nagrzeje do 180 stopni i potem wyłączam), a przykrywki wygotować.
Gdy większośc jabłek już się rozpadnie (około 30 minut w zależności od gatunku czy ilości owoców) dodać cukier (ja dodaję zawsze na oko od mniejszych ilości i sprawdzam czy jest wystarczająco słodkie. Do jabłek na szarlotkę należy dodać mniej cukru niż do dżemików). Wymieszać i pogotować jeszcze chwilkę. Gorące jabłka wkładać do gorących słoików. Jeśli robimy jabłka na dżemy, czyli są dość dobrze rozpadnięte i mają więcej cukru nie trzeba ich wekować. Natomiast jabłka w większych kawałkach (te na szarlotkę z mniejszą ilością cukru) wekuję w garnuku z gotującą się wodą przez około 15-20 minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/10/Jablka-na-szarlotke.html