Wykonanie
Nie otwierając oczu, obejmujesz ją dłońmi. Najpierw lekko i nienatarczywie dotykasz miękkiej skórki, wyczuwasz opuszkami palców delikatny meszek i znajomą krągłość. Po chwili w nozdrza wdziera się słodki, nieco odurzający aromat. I mimo zamkniętych powiek wyczuwasz aurę słońca, gorącego lata i orzeźwienia. Powoli obejmujesz ją ustami i ostrożnie wgryzasz się zębami. Słyszysz jak pęka skórka, świeży, lepki od
słodyczy sok ścieka w kącikach i
kapie aż na szyję.
Językiem miażdżysz wilgotny miąższ i słyszysz własne, łapczywe przełykanie. Jeszcze jeden kęs i kolejny, ostatnie krople soku zlizujesz z palców. Po chwili otwierasz oczy i widzisz już tylko pobrużdżoną pestkę na dłoni. Ulotna rozkosz trwała zaledwie mgnienie. Na
kuchennym stole wiklinowy koszyk wypełniają rumiane, mechate
brzoskwinie . Będziesz smażyć
dżem, czasem przymykając oczy...
Zamknij oczy i niech zawładną umysłem pozostałe zmysły - dotyk, zapach, smak, słuch. Patrzenie na świat wyłącznie oczyma jest przereklamowane, a wzrok w kuchni czasem przeszkadza. Ilu ciekawych wrażeń możesz doznać słuchając, wdychając aromaty, powoli degustując. Szukając dłońmi i ustami temperatury, konsystencji, smaku.
Brzoskwinie są niezwykle erotycznym
owocem, nieprawdaż? Chyba jeszcze bardziej niż
maliny. Meszek na skórce, sok ściekający po brodzie, zlizywany z palców. Jedząc dojrzałą
brzoskwinię bez użycia noża niemal nie sposób się nie ubrudzić.A
dżem z
brzoskwiń z
rozmarynem jest wspaniały . Niezbyt słodki, pachnący latem, słońcem i ogrodem.
Rozmaryn wspaniale komponuje się z
brzoskwiniami.
3 słoiczki po 300ml1kg dojrzałych
brzoskwiń - koniecznie szukaj odmiany o
żółtym miąższu250g
cukru żelującego 2:11
cytrynaigiełki z 1 gałązki
rozmarynuopcjonalnie ok 40g żelfixu 2:1
Brzoskwinie ułóż w dużej misce, zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Zdejmij skórkę, usuń pestki i pokrój miąższ na kawałki.
Owoce przełóż do garnka o grubym dnie, zasyp
cukrem żelującym i odstaw na 2 godziny, by puściły sok.
Brzoskwinie zgnieć widelcem, dodaj lekko posiekane igiełki
rozmarynu oraz sok i skórkę otartą z
cytryny. Zagotuj
owoce i gotuj na średnim ogniu ok 4 minut. Sprawdź gęstość wylewając powidła na zimny spodeczek. Jeśli są jeszcze zbyt rzadkie, dodaj żelfix, zamieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty i przekładaj do wyparzonych suchych słoików. Od razu zakręcaj. Można studzić bez odwracania. Ten
dżem, a w zasadzie powidła są przepyszne! do gofrów, chrupiącej
bagietki, czy grzanek z
chałki. Smacznego :)