Wykonanie

Dzisiejsza propozycja mam nadzieję, że kogoś zaskoczy.... bo mnie samą zaskoczyła mocno :) Słyszałam, że można robić masy
tortowe z użyciem
fasoli (wówczas
masło miksujemy na puch z
cukrem pudrem i w takiej samej proporcji dodajemy ugotowaną przetartą przez sito
fasolę. Postanowiłam pójść w podobnym kierunku ale spróbować z mniejszą ilością
masła na rzecz
białej czekolady :) Wyszło zaskakująco dobrze :) Skusicie się?Składniki:500g ugotowanej już i obranej
fasoli jaś (użyłam Vitana z lokalneprzysmaki.pl)60g miękkiego
masła1-2 łyżki
cukru pudru (w zależności od upodobań
smakowych)100g rozpuszczonej w kąpieli
wodnej białej czekolady1-2 krople
aromatu migdałowegook. 100g zmielonych
migdałów do obtoczenia i
cukier puder do obtoczeniaUgotowaną i obraną
fasolę bardzo dokładnie zmiksować. Stopniowo nie przerywając miksowania dodać
masło,
cukier puder, rozpuszczoną
czekoladę i aromat (można też
masło utrzeć na puch z
cukrem pudrem). Schłodzić w lodówce min godzinę.Po tym czasie formować w rękach kulki wielkości
orzecha włoskiego. Obtaczać: w cukrze pudrze i/lub mielonych migdałach. Smacznego :)




Fasola Piękny Jaś Vitana jest produkowana z najlepszej jakości ziaren pochodzących z upraw, z doliny Nidy na obszarze Natura 2000.
Fasola stanowi cenny pokarm wysokobiałkowy, o dużej wartości biologicznej. Zawiera również wiele składników mineralnych.Doskonałej jakości
fasolę Jaś znajdziecie w sklepie