Wykonanie

Fantastyczna propozycja na szybki i przepyszny obiad. Po karmelizowanym łososiu słodko słonym który pojawił się na blogu już jakiś czas temu (klik), wiedziałam że takie połączenie smaków jest świetne, dlatego jak tylko zobaczyłam ten przepis u Kasi na blogu Gotuję bo lubię nie czekałam zbyt długo z jego przygotowaniem. Przepis szybki i nieskomplikowany. Dodatek
mango i
truskawek to strzał w dziesiątkę. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:ok. 1 kg filetu z
łososiasólsok z ok. 1/2
cytryny1 łyżka
oleju2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
sosu sojowegoponadto:ok. 12
truskawek1 duże dojrzałe
mangoroszponkaŁososia podzielić na porcje. Posolić i skropić
sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.
Truskawki i
mango obrać. Pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Wymieszać i odłożyć w miseczce w chłodnym miejscu.
Miód wymieszać dokładnie z
sosem sojowym. W razie konieczności delikatnie i leciutko podgrzać do momentu rozpuszczenia się
miodu.Patelnię grillową rozgrzać z odrobiną
oleju.
Łososia smarować
miodem i
sosem sojowym i smażyć z obydwu stron na małym ogniu.Smacznego :)

