Wykonanie

Zupy z dyni już pojawiły się już na blogu dwukrotnie. Pierwszy przepis był z dodatkiem
białego wina (klik), drugi
dyniowo-
pomidorowy (klik) . Dzisiejsza propozycja jest mocno uproszczona, ale nie mniej pyszna. Z dodatkiem pysznego
mleczka kokosowego. Jeśli w tym sezonie jeszcze nie jedliście zupy dyniowej to polecam Wam baaaardzo :)Składniki:2
ziemniaki1
marchewkaok. 1/4 dużej dyni (ok 1 kg miąższu )2 łyżki
masła500ml
mleczka kokosowego (klik)ok 2 szkl wody+2 kostki drobiowe domowe (klik) lub rosół
przyprawa warzywna (klik)
sólimbircynamonDynię obrać i pokroić w kostkę (można wcześniej chwilę podgotować ją na parze, by skórka lepiej odchodziła).
Ziemniaki i
marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Całość wrzucić na rozgrzane
masło i chwilę podsmażać. Podlać odrobiną
wody i dusić ok 15 minut. Wrzucić do garnka, zalać
mlekiem kokosowym,
wodą (lub rosołem). Dodać
przyprawy i gotować do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Podawać z kleksem
śmietany i grzankami. Smacznego :)

