Wykonanie
Czasami bywa i tak, że nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanego i pracochłonnego obiadu. Nie oznacza to jednak, że nie można wtedy zjeść czegoś pysznego. Zapraszam Was dzisiaj na obłędny
makaron. Jego przygotowanie zajmie zaledwie 10-15 minut. Idealnie sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach.... mało tego.... Myślę że zachwyci także waszych gości ;)Przepis wypatrzyłam w mojej ukochanej książce "Pasta No1"Składniki:250g
makaronu fettuccine lub tagliatelle dobrej jakości (szczerze polecam Belli Tagliatelle )5 dużych plastrów
boczku1 duża
czerwona cebulasól morska, świeżo mielony
pieprz50g
masłaoliwa2 łyżki drobno posiekanej
pietruszkiponadto:
parmezan do posypania
wino CELEBRO do podania
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny
oliwy. W tym czasie
cebulę obrać i pokroić w plastry.
Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć. Odłożyć na bok, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć krążki
cebuli, następnie dodać pokrojony w kosteczkę
boczek i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać
masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Na patelnię wrzucić posiekaną
natkę oraz odcedzony
makaron. Wymieszać dokładnie i doprawić
solą i
pieprzem (w tym momencie możemy dodać kilka kropli
octu balsamicznego dobrej jakości ale jeśli go nie mamy można ten etap pominąć). Nałożyć na talerze. Wierzch posypać
parmezanem i udekorować listkiem
pietruszki. Ja podawałam dodatkowo z kieliszkiem włoskiego
czerwonego wina CELEBRO . Polecam baardzo :)