Wykonanie
Przeglądając internet rzucił mi się w oczy przepis na kotleciki z
pieczarek . Szukałam właśnie czegoś na spożytkowanie zakupionych wcześniej 500g. Z oryginalnego przepisu nie zostało praktycznie wiele, pozmieniałam mocno po swojemu, ale
powiem Wam, że wyszło obłędnie pysznie! Kotleciki zniknęły błyskawicznie, a rodzinka jeszcze długo po ich zjedzeniu się oblizywała. Spisałam szybciutko wszystko co powrzucałam i dzielę się tym z
Wami. Polecam baaardzo!Składniki na 12-13 szt:500g
pieczarek70g
żółtego sera startego2
cebule400g
cukinii2
jajka na twardo1
jajko surowe2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2-3 łyżki
prażonej cebulki5-6 łyżek
bułki tartej + do obtoczenia
sól,
pieprzprzyprawa warzywna (klik)
masłoolej do smażenia
Pieczarki drobno posiekać lub najlepiej krótko zmiksować malakserem. Udusić na
maśle.
Cebulę drobno posiekać i zezłocić.
Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Można jeszcze raz całość zmiksować krótko. W dłoniach formować kulki, obtaczać je w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego :)