Wykonanie
Tiramisu to chyba najsłynniejszy włoski deser. Dosłowne tłumaczenie jego nazwy to: " ocknij się, przebudź się" lub... "poderwij mnie" :) Składa się z warstw
biszkoptów nasączonych w mocnej
kawie z dodatkiem
alkoholu i przełożonych leciutkim jak puch kremem z
serka mascarpone....Uwielbiam go... Zawsze i wszędzie.... Dzisiejsza propozycja zaczerpnięta jest z przepisu
Maggie umieszczonego w komentarzach pod
linkiem :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:500g
serka mascarpone4
jajka (koniecznie rozm S lub M - większe spowodują że deser będzie za rzadki. Potrzebujemy tylko 3
żółtka i 4
białka)12 czubatych łyżeczek
cukru pudrubiszkopty "języczki" (ja lubię te z Sanu)ok.340ml bardzo mocnej
kawy*ok.160ml
wina marsalakakao do posypania*zamiast
wina można użyć 500ml bardzo mocnej
kawy wymieszanej z 25ml
likieru amarettoJajka dokładnie umyć i wyparzyć przez 1/2 min we wrzątku. Po tym czasie wyjąc je i ostudzić.
Żółtka ubić do białości z
cukrem pudrem. Dodać
serek mascarpone i delikatnie ale starannie razem wymieszać.
Białka ubić na sztywno i również delikatnie wmieszać do masy.Podłużne
biszkopty maczać w
kawie wymieszanej z
marsalą i układać na dnie naczynia. Należy robić to szybkim i sprawnym ruchem gdyż szybko namakają. Na to wykładamy warstwę
serka, znów namoczone
biszkopty i kolejna warstwa
serka. Chłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy
kakao.Tiramisu można podawać na talerzyku delikatnie krojąc je w kwadraty, lub przygotowywać w pucharkach bezpośrednio do podania ;)Smacznego :)


