ßßß
Cookit - przepis na Trufle czekoladowe i orzechowo-migdałowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Trufle czekoladowe i orzechowo-migdałowe
Składniki
Czekolada
Śmietana kremówka
Likier
Orzech włoski
Orzechy ziemne
Migdały
Kakao
Wykonanie
Uwielbiam takie
czekoladowe
maleństwa i dosyć często robię je na różne sposoby. Dzisiaj proponuję Wam mocno
czekoladową
i
orzechową
wersję . Polecam Wam baaaardzo bo bardzo pysznie mi to wyszło :)Składniki na ok 30 szt:ok. 470g ciemnego
czekoladowego
biszkopta
(np takiego klik) (lub jasnego +3 łyżki
kakao
)100g ciemnej
czekolady
100g
śmietany kremówki 30%
50ml
likieru
czekoladowego
(np takiego klik)30g drobno posiekanych
orzechów włoskich
60g drobno posiekanych
orzechów ziemnych
60g drobno posiekanych
migdałów
2 łyżki
śmietany kremówki
ponadto:zmielone
migdały
i
kakao
do obtoczenia
Czekoladę
połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej
razem z kremówką.
Biszkopt
zmielić najlepiej przy pomocy malaksera. Wlać wystudzoną masę
czekoladową
oraz
likier
i dokładnie zmiksować. Podzielić na dwie części. Z jednej zrobić 15 kulek
czekoladowych
wielkości
orzecha włoskiego
, a do drugiej części dodać
orzechy
i
migdały
oraz kremówkę. Dokładnie wyrobić. Ulepić 15 kulek wielkości
orzecha włoskiego
.Kulki
orzechowe
obtoczyć w zmielonych migdałach, natomiast kulki
czekoladowe
obtoczyć w
kakao
wymieszanym ze zmielonymi
migdałami
). Schłodzić w lodówce i podawać w papilotkach. Smacznego :)źródło: przepis własny
Źródło:
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/09/trufle-czekoladowe-i-orzechowo-migdaowe.html
Przepisy powiązane
Choinka z czekolady - ugryź święta! ;-)
Czekoladowe Trufle
Trufelki czekoladowe
Czekoladowo - truskawkowy mus
Dammsugare
Składniki powiązane (0)