Wykonanie

Tort dacquoise (klik) jest jednym z moich ulubionych. Nic więc
dziwnego że postanowiłam zrobić
lody w tym smaku. Zdradzę Wam że wyszły wspaniale kremowe i pyszne z dodatkiem chrupiącej
bezy. Smakuje niemal jak zamrożony torcik.
Absolutna rewelacja!!! Polecam wam baaaardzo :)Składniki na krem:370 ml
śmietany 36%250g
serka mascarpone1,5 łyżki
cukru2
żółtka150g masy kajmakowej1/2 szkl. posiekanych
orzechów włoskich10 suszonych posiekanych
daktyli12 szt. małych bezików (klik)Składniki powinny byc bardzo mocno schłodzone.
Jajka umyć i sparzyc wrzątkiem.
Serek mascarpone zmiksować lekko z karmelem.
Śmietanę ubić na sztywno.
Żółtka ubić do białości z
cukrem. Ubitą
śmietanę dodać do
serka (nie odwrotnie!) i wymieszać. Dodać ubite
żółtka i posiekane
orzechy i
daktyle. Wymieszać. Masę przełożyć do maszyny
lodów i dalej postępować wg instrukcji. Przed przełożeniem do zamrażalki dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki
beziki.Smacznego :)

