ßßß Cookit - przepis na Pizzetta z kozim serem, prosciutto i figami

Pizzetta z kozim serem, prosciutto i figami

nazwa

Wykonanie

Absolutnie pyszna... i niech Was nie zwiedzie minimalna ilość składników. Pizza mimo iż niewielka jest bardzo sycąca... a jak pachnie... Zdecydowanie dzisiejszy przepis to jeden z moich faworytów. No i po raz pierwszy zdecydowałam się zrobić inne niż do tej pory ciasto . Warto było... Polecam wam i to baaardzo :)
Składniki na 4 pizzetty:
375g mąki pszennej
8g drożdży w proszku
1/2 łyżeczki soli
250 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
ponadto:
kilka łyżek sosu pomidorowego do pizzy (klik)
100g pokruszonego sera koziego
2 duże pokrojone na cząstki figi
8 plastrów prosciutto (ok.100g)
liście rukoli lub roszponki
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze wyrobić (najlepiej malakserem). Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Kulę ciasta włożyć do opruszonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, aż podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, leciutko wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej zrobić placuszek o średnicy ok. 15 cm. Boki leciutko podwinąć. Ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych matami do pieczenia. Ciasto posmarować sosem. Na nim ułożyć pokruszony ser, figi i prosciutto. Odstawić na chwilę nagrzewając w tym czasie piekarnik. Skropić oliwą (najlepiej taką w atomizerze). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 stopni ok 15-20 min, aż pizzetty będa gotowe. Podawać posypane listkami rukoli lub roszponki.
Smacznego :)
inspiracja: "Podróże kulinarne - kuchnia włoska"
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/pizzetta-z-kozim-serem-prosciutto-i.html