Wykonanie

Absolutnie pyszna... i niech Was nie zwiedzie minimalna ilość składników. Pizza mimo iż niewielka jest bardzo sycąca... a jak pachnie... Zdecydowanie dzisiejszy przepis to jeden z moich faworytów. No i po raz pierwszy zdecydowałam się zrobić inne niż do tej
pory ciasto . Warto było... Polecam wam i to baaardzo :)Składniki na 4 pizzetty:375g
mąki pszennej8g
drożdży w proszku1/2 łyżeczki
soli250 ml ciepłej
wody1 łyżka
oliwyponadto:kilka łyżek
sosu pomidorowego do pizzy (klik)100g pokruszonego
sera koziego2 duże pokrojone na cząstki
figi8 plastrów prosciutto (ok.100g)liście
rukoli lub
roszponkiWszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze wyrobić (najlepiej malakserem). Pod koniec wyrabiania dodać
oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Kulę ciasta włożyć do opruszonej
mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, aż podwoi objętość.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, leciutko wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej zrobić placuszek o średnicy ok. 15 cm. Boki leciutko podwinąć. Ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych matami do pieczenia. Ciasto posmarować sosem. Na nim ułożyć pokruszony
ser,
figi i prosciutto. Odstawić na chwilę nagrzewając w tym czasie piekarnik. Skropić
oliwą (najlepiej taką w atomizerze). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 stopni ok 15-20 min, aż pizzetty
będa gotowe. Podawać posypane listkami
rukoli lub
roszponki.Smacznego :)



inspiracja: "Podróże kulinarne - kuchnia włoska"